Forum Renkli - Türkiye`nin En Renkli Eğlence ve Bilgi Paylaşım Platformu  



"Taklitler, Asıllarını yaşatırmış."
Go Back   Forum Renkli - Türkiye`nin En Renkli Eğlence ve Bilgi Paylaşım Platformu > Kadınca > Kariyer
Ücretsiz Kayıt ol veya Üye Girişi yapın.
Kariyer İşiniz ile alakalı ve kariyer sahibi olmak için bilgi edinebileceğiniz forum.

Forum Renkli - Türkiye'nin En Renkli Eğlence ve Paylaşım Platformuna Hoşgeldiniz.
Forum Renkli'ye Hoşgeldiniz. Forumumuza ücretsiz KAYIT olarak, forumumuzda bilgi alışverişi yapabilir ve aramıza katılıp samimi dostluklar kurabilirsiniz.

Forumumuzda bizimle birlikte paylaşıma katılmak için buradan üye olabilirsiniz.



veya Facebook üyeliğiniz ile sitemize kayıt olabilirsiniz.
Etiketli Üyeler Listesi

Yeni Konu Aç Cevap Yaz
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Eylül 2011, 23:31   #1 (permalink)
'' Evli Muutlu '' ~ C. ♥ N. ~


- MikiMikrop* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 03 Ağustos 2011
Nerden: Tiyatro Sahnesinden
(Mesajlar): 5.261
(Konular): 1380
İlişki Durumu: Evli
Renkli Para : 68951
Aldığı Beğeni: 90
Beğendikleri: 102
Ruh Halim: Mutlu
Takım :
ÖdülleriÜye Ödülleri: 1
Oscar Ödülü 
Standart Türkiye'nin ilk ve tek kadın somelyesi: 'Esra Önat'

Türkiye'nin ilk ve tek kadın somelyesi: 'Esra Önat'

Şaraba olan merakınız nasıl başladı?
Ben iki yaşındayken Fransa'ya gittik, 13 -14 yaşından sonra da Amerika'ya gittim. Hayatımın büyük bir bölümü yurtdışında geçti. Bunlar gelişim yaşları olduğu için de insan çevresinden fazlasıyla etkileniyor. Üstelik biz geleneksel bir aile de değildik, tümüyle oranın gelenek ve görgülerine göre yaşadık. Geçirgen bir aile yapımız vardı. Fransız mutfağını severdik, babam da onu severdi. Bu yüzden şarap bir merak değil, hayatımızın bir parçasıydı. Her orda yetişen normal Fransız çocuğu gibiydim. Kapıcı çocuğu da şarap içiyordu, ben de şarap içiyordum. Hiç özel bir şey değildi. Çoğu insan ilk ne zaman şarap içtiğini hatırlıyor. Ama ben hatırlamıyorum, o kadar küçüktüm. Ben bildim bileli babam sofrada bize küçük bardaklarda şarap verirdi. Kola falan içmezdik. Kan yapan, sağlıklı bir şey olarak öğrendim şarabı. Hazmı kolaylaştırır, tadı güzeldir vs... Böyle büyüdük.
Amerika'ya gittiğinizde şarap kültüründen uzak kaldınız mı?
Annem babam ayrıldıktan sonra annemle Amerika'ya gittik. Ortaokul ve üniversiteye orada devam ettim. Apayrı bir kültür tabii ki. Biz Fransa'da evde soframızda şarap içiyorduk ama orada 18 yaşından küçüklere şarap vermek yasak. Kardeşimle aklımız almıyordu; sucuk yiyemezsin denmesi gibi saçma bir şey. Bir de annem babam izin veriyor, yasalar izin vermiyor. Kim kanun dinler... Çok ilginçti. Amerika'da şarap kültürü neredeyse hiç yoktu o zamanlar. Yemek kültürleri ikiye ayrılır ya, zeytinyağı ve şarap bir yanda, tereyağı ve bira diğer yanda... Amerika tereyağı kısmında daha çok. Onlar süt içiyorlar yemeğin yanında. Bana çok korkunç geliyor. Yemek kültürü bakımından da biraz zorluk çektim.
Hayatınızı şarap uzmanlığıyla kazanabileceğinizi ne zaman fark ettiniz?
Üniversitede dillerim var diye Turizm Otelcilik Bölümü'nü tercih ettim. Florida'da staj yaptığım otelde çok ünlü bir şarap bölümü vardı. Amerika'nın en iyilerinden biri. Benim doğal olarak bildiğim şeylerle para kazanan insanlar olduğunu görünce çok şaşırdım. Yiyip içip bir de para kazanıyorlar, ben de yaparım dedim ve o konuya eğildim. Orada onların ne kadar bilmediğini ve benim bildiğimi gördüm. Ben şarabı biliyordum çünkü bütün markaları tanıyorum, çocukken hepsini gezmişim... Babam bizi sürekli o şato senin bu şato benim gezdirirdi. Kasalarla şatolardan, köylerden şarap alınırdı. Araştırır, bulur, sahibiyle anlaşırdı babam. Bu yüzden dünyanın en ünlü şaraplarının üreticilerini bile tanıyorum. Hiç zorluk çekmedim. Kendimi yetiştirmem gereken durumlar oldu, başka yörelerin şaraplarını tatmam gerekiyordu vs... Ama o yaşını başını almış, erkek somelyeler çok bozulmuştu 18 - 19 yaşında bir kızın kendilerinden daha fazla biliyor olmasına.
Somelyelik tam olarak nasıl bir meslek?
Alım yapılırken restoranın veya otelin sahibine danışmanlık yapıyorsunuz. Restoranlarda, otellerde kavları mahzenleri oluşturuyorsunuz. Bu yüzden şarabın nasıl yapıldığını, üzüm çeşitlerini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Ama aynı zamanda müşteriye bire bir iletişiminiz de oluyor. Direkt servis yapıyorsunuz. Mesela biri roast beef yiyecekse onunla nasıl bir şarabın gideceğini ona ben söylüyorum. Somelyeliğin temeli servistir. Sahneye çıkıp satış yapıyorsunuz ve doğru insanlara doğru şarabı vermek çok önemli. Yemekle şarap arasında ilişkiyi anlatmanız gerekiyor. Somelyelik öyle başlar ve çok başka yerlere doğru genişleyebilir. Yatırım amaçlı olabilecek şaraplar için bir nevi danışman olabilirsiniz. Bazı şaraplar hisse senedi gibi değerlendiğinden spekülatif yatırımlar yapıyor insanlar. Çok ünlü, inanılmaz rakamlar kazanan insanlar var bu işten. İnsanlar bazen degüstatörlükle karıştırıyor somelyeliği. Degüstatör, fabrikada üretim aşamasında tadım yapan kişidir; teknik adamdır. Bizim işimizse şarap şişelendikten sonra başlıyor.
Türkiye'ye ne zaman döndünüz?
Aslında kazaydı Türkiye'ye dönmek, hiç öyle bir niyetim yoktu. Türkiye'ye yaz tatillerinde gelirdik. Bir yaz geldiğimde, dönüşte California'da bir şarap üreticisiyle birlikte çalışmayı düşünüyordum. Akrabalarım benim aklımı çeldi açıkçası. Buraya gel biraz, herkesi tanıyoruz, şarap üreticisi tanıdıklarımız var, burada çalışırsın dediler. Geliş o geliş oldu. Bir de o zaman ideallerim vardı. Burası şarabın anavatanı, burada şarap kültürünü yaymak istiyordum. Daha keşfedilmemiş büyük bir potansiyel var derken büyük hayallerle, heyecanlarla geldim Türkiye'ye. Ama iki üç sene sonra balon söndü. Burada biraz prematüre bir sanayi olduğunu gördüm.
Niye gelişmemiş sizce şarapçılık Türkiye'de?
Aslında bunun yanıtı, diğer alanlarda niye gelişmediğimizle aynı bence. Biz kendi doğal değerlerimizi değerlendiremiyoruz. Bunlar bize tanrı vergisi. İnsan uygarlığının başlangıcı bizim topraklarda bir kere. Şarabın anavatanı da Anadolu. Peki nasıl oluyor da dünyanın bundan haberi yok? Bunu duyurmadıktan., kültür mirasını kullanmadıktan sonra ne anlamı var? Dini, ekonomik, sosyal birçok nedeni var bu geri kalmışlığın. Ama Osmanlı işgal ettiği diğer ülkelerin şarap üretiminden ciddi gelir elde ediyordu, onları hiç engellemedi. Bir süre Anadou'da da devam etti üretim. Rum ve Ermeni azınlıkların elindeydi ama gerekli destek oraya doğru gitmedi. Ayakta duranlar Kavaklıdere ve Doluca olmuş. Onlar da cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ele almışlar şarap üretimini. Rumlar Ermeniler, daha doğrusu Osmanlı'nın sonuna doğru üzüm yetiştiricisi konumunda olan insanlar Türkiye'den gidince birçok bağ sökülmüş. Hala da birçok üzüm üreticisi şarap yapmak için üzümünü satmıyor. Şarap sonuçta üzümden yapılıyor, üzüm bir bağda yetişiyor ve bu bağın sahipleri insanlar. Onların da fikirleri var, inançları var. Bu önyargılar kırılabilir mi? Belki. Ama en önemlisi eğitim ve teşvik vermek. Köylüler için cazip olmalı şaraplık üzüm üretmek. Ama teşvikler şaraplık üzüm değil, yemeklik üzümler için veriliyor. Türkiye dünyada dördüncü ülke üzüm üretiminde. Fransa İtalya, İspanya şarap konusunda da devler ve en çok şarap tüketilen ülkeler. Onlarda tüketim kişi başına 65 litre, bizdeyse 1 litreden az. Amerika'da bile 12 litre.
Türkiye'de en iyi şarap hangi üzümlerden yapılıyor?
Trakya ve Kapadokya üzüm üretimi için elverişli. Ege biraz sıcak, iklimler de değişiyor. Avustralya'nın çöllerinde de üzüm yetiştiriliyor. Kuzey Afrika'da, Lübnan'da çok güzel üzümler yetişebiliyor. Ama onlarda irtifa var, üzüm üretiminde irtifa da çok önemli. Denizli civarları çok uygun, kıyılar değil içerlere doğru... Türkiye'nin en meşhur üzümleri Diyarbakır, Elazığ yöresinin üzümleri Öküzgözü ve Boğazkere. Bir de şimdi çok popüler olan Kayacık karası, Ankara civarlarında yetiştiriliyor. Bunlar kırmızılar. Beyazda da Emir ve Sultaniye üzümleri iyi sonuç veriyor. Sultaniye ufak çekirdeksiz bir üzümdür ama çok güzel bir rayiha elde ediliyor ve yabancıların en çok sevdiği şarap. Ağız tatlarına çok uygun.
Bir şarabı iyi yapan şeyi tarif edebilir misiniz?
En basit söyleyebileceğim şey, şarabın bütün olarak dengeli gelmesi gerektiği. Kokusu, tadı ve rengiyle bir bütün oluşturması gerekiyor şarabın. Ağzınızda sivri tatlar, acılık bırakmamalı. Yuvarlak, kadifemsi olmalı, içindeki maddeler ağzınıza haz vermeli. İyi bir yemekle kötü bir yemeği ayırt etmek kadar doğal aslında. Tabii ki çok şahane bir şarapla orta kalitede bir şarabı ayırt edebilmek için bir takım kriterler var. Bunları çok şarap tadarak öğrenmeniz gerekiyor. Genel olarak iyi şarap ağzınızı yıpratmadan size zevk veren, hoşunuza giden, lezzetli bir şey olmalı. İçtikçe daha fazla içmek istiyorsanız o şarap güzeldir. Kötü demlenmiş bir çayı da anlayabilirsiniz. Kişiden kişiye zevkler değişebilir ama kimse acıyı sevmez. Şarabı kimi buruk sever, kimi daha çiçeksi kokularla meyvemsi kokuları sever, kimiyse daha baharatlı, topraksı, vahşi, çiğ kokulardan hoşlanabilir, kimi daha dolgun gövdeli, etli butlu, neredeyse çiğnenecek kadar yoğun şarapları sever. Bazıları da su gibi giden şarabı sever. Bunların hepsi zevk, şarap aslında çok subjektif bir şey.
Tat ve koku duyusunu keskinleştirmenin bir yolu var mı?
Herkeste çok gelişkin olmayabilir ama aslında geliştirilebilir bir şey. Bir tür rahatsızlığınız, mesela burunda koku alımını engelleyecek bir deformasyon yoksa spor gibi kendinizi yetiştirebilirsiniz. Ben mesela sigara içmiyorum, ama bazılarına göre sigara daha da artırıyor şarabın tadını. En başta kokuları hafızanızda tutabilmeniz gerek. Kokuları bilmezseniz nasıl benzeteceksiniz? Bunların da ipuçları var. Yemek yapan insanlarda da doğal bir yetenek vardır, yemek kursuna giden insanlara ben hayretle bakarım. Ben bir yemek yerken içinde ne var ne yok hemen anlarım, aynını tekrarlayabilirim. Bu da belki yetiştirilme tarzıyla ilgili. Çocukken birçok şey tattırıldı bize, o zaman sevmesek de hafızamızda kalmış bunlar.
Bu günlerde çok önemli uzmanlarla Vindrome şarap kurslarını düzenliyorsunuz. Kurslarda ne öğretiyorsunuz?
Talep umduğumuzdan çok, biz 20 kişiyle başladık ama artıracağız gibi görünüyor. Derslerde üretimden başlayarak yöreleri, üzüm çeşitlerini ve şarabın tarihini anlatıyoruz. Öğrenci zaten merakla geliyor. Kimse ona zorla şarap dersi almaya zorlamıyor. Şarabı sevdiği için ağız tadı zaten bu yönde gelişmiş oluyor. Biz o zevkleri biraz daha keskinleştirerek çeşitleri tanıtıyoruz.
Şarap satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Ne tavsiye ediyorsunuz?
Üreticiye dikkat edeceksiniz, bildiğiniz bir üretici olmalı. Butikten almıyorsanız da güvendiğiniz bir marketten almanız gerekiyor. Çok yüksek rakamlara gitmeyin çünkü pahalı iyi demek değildir. Fiyat ve kalite dengede olmalı. Özellikle ülkemizde o fiyatları hak etmeyen şaraplar çok ama hak edenler de var ve bunlar yan yana duruyor. Biraz dikkatli olmak gerekiyor. En iyi şarap sizin sevdiğiniz şaraptır, bunu unutmayın Bir de marketlerde çok kötü koşullarda saklanıyor şaraplar; vitrinde güneş ışığının altında tutuluyor. Bir de pahalı şarapları koyuyorlar vitrine. Şarap yaşayan bir şey olduğu için koşullardan dolayı bozulabiliyor. Ama şarabı bir butikten almak en iyisi. Böylece biraz danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz.







Ben seninle.. MUTLUYUM
C. Ö.




- MikiMikrop* isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Yeni Konu Aç Cevap Yaz

Etiketler
esra, ilk, kadın, somelyesi, tek, türkiyenin, ve, önat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum Renkli Sosyal Medya
Forumrenkli Facebook Forumrenkli Twitter Forumrenkli RSS
Forum Renkli Desteklediklerimiz

Forum Renkli Yasal Uyarı!

Forum Renkli Türkiye'nin en renkli eğlence ve bilgi paylaşım platformudur. Hukuka, yasalara, telif ve kişilik haklarına bağlıdır. "5651 sayılı yasada" belirtilen "Yer Sağlayıcı" olarak hizmet sunmaktadır. İlgili yasaya göre site yönetiminin tüm içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebep ile sitemiz, uyarıları dikkate alarak yasa dışı paylaşımlar hakkında gerekli işlemleri yapmaktadır. Oluşabilecek yasal sorumluluklar "Üyelerimize" aittir.

Forum Renkli; Arkadaşlık, Dostluk, Eğlence, Paylaşım, Msn Nickleri, Msn Sözleri, Msn Avatarları, Ödüllü Yarışmalar, Msn Sözleri, Şiirler, Şarkılar, Moda, Sağlık, Tv, Dizi, Film, Komik, Komik Resimler, Komik Videolar, Haberler, Spor Haberleri ve Güncel Bilgi Paylaşımı gibi konuların kullanıcıları tarafından önceden onay almadan anında yayınlayabildikleri bir forumdur.

Copyright© 2011 - 2013, ForumRenkli.com® Tüm Hakları Saklıdır.


Forum Renkli Alexa Forum Renkli Sitemap



vBulletin® Version 3.8.7 ile güçlendirilmiştir.
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd
Inactive Reminders By Realdizayn

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557