Forum Renkli - Türkiye`nin En Renkli Eğlence ve Bilgi Paylaşım Platformu  



"Taklitler, Asıllarını yaşatırmış."
Go Back   Forum Renkli - Türkiye`nin En Renkli Eğlence ve Bilgi Paylaşım Platformu > Haber ve Magazin > Türkiyeden Haberler
Ücretsiz Kayıt ol veya Üye Girişi yapın.
Türkiyeden Haberler Türkiye'nin her yerindeki güncel haberler burada.

Forum Renkli - Türkiye'nin En Renkli Eğlence ve Paylaşım Platformuna Hoşgeldiniz.
Forum Renkli'ye Hoşgeldiniz. Forumumuza ücretsiz KAYIT olarak, forumumuzda bilgi alışverişi yapabilir ve aramıza katılıp samimi dostluklar kurabilirsiniz.

Forumumuzda bizimle birlikte paylaşıma katılmak için buradan üye olabilirsiniz.



veya Facebook üyeliğiniz ile sitemize kayıt olabilirsiniz.
Etiketli Üyeler Listesi

Yeni Konu Aç Cevap Yaz
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Ekim 2013, 14:43   #1 (permalink)
Emekli Yönetici

barışbalcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 21 Temmuz 2013
Nerden: Samsun-Trabzon
(Mesajlar): 2.750
(Konular): 1781
İlişki Durumu: Karmaşık
Burç:
Renkli Para : 342907
Aldığı Beğeni: 754
Beğendikleri: 854
Ruh Halim: Yalniz
Takım :
barışbalcı - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Palamutta Fiyat Farkı



Samsun'da bazı balıkçı tezgahlarında palamut 9 TL, bazılarında ise 19 TL'den satılıyor.


9 TL'nin palamutun buzhane olduğu 19 TL'lik palamutun ise taze ve yeni avlanmış balık olduğu belirtildi. Sinop Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd.Doç.Dr.Yakup Erdem, balığın avlandıktan sonra soğuk zincir sistemi ile buzhaneye getirilmesi ve burada muhafaza edilmesinin doğru bir uygulama olduğunu söyledi. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Şennur Dabak ise, "Dondurucularda saklama süreleri, balık türüne göre değişken olmakla birlikte ortalama 3-6 aydır" dedi.

Özellikle palamuttaki fiyat aralığının fazlalığı buzhane ve taze balık tartışmalarına yol açtı. Bazı balıkçı tezgahlarında tanesi 9 liradan alıcı bulan palamut, bazı yerlerde ise 19 liradan satılıyor. Türkiye genelinde 2011 yılında 10 bin 19 ton palamut avlanırken 2012 yılında 35 bin 764 ton palamut avlandığı ve avlanan bu bol miktardaki balığın tamamının piyasaya sürülmeyerek buzhanelerde muhafaze edildiğini belirtildi. Bu yıl ise palamutta beklenen bolluğun olmaması nedeniyle, buzhanelerdeki palamutun tezgahta yerini aldığı ifade edildi.

BUZHANE SİSTEMİ FAYDALI

Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, balığın avlandıktan sonra soğuk zincir sistemi ile buzhaneye getirilmesi ve burada muhafaza edilmesinin doğru bir uygulama olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Erdem, "Artık balıkçılarımızda soğuk muhafazalı kamyonlar, depolar ve soğutma sistemli tezgahlar mevcut. Balık tutulduğunda hepsi piyasaya sürülmüyor. Bir kısmı satışa sunulurken, bir kısmı da buzhanede saklandıktan sonra parça parça satılıyor. Vatandaşlar bu sayede hem sağlıklı balık tüketiyor, hem de balıkçılar balık fiyatını dengelemiş oluyor" dedi.

Bu yıl balık sezonunun nispeten verimsiz geçtiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, "Az miktarda balık tutulduğu için balıkçılar da bunu iyi fiyatla değerlendiriyor. Balığın çok olması halinde fiyatlar düşecektir. Aslında buzhane sistemi bizim yıllardır uygulanmasını istediğimiz bir sistem. Palamutu örnek verirsek, palamut 6 ay buzhanede durduktan sonra çıkartıldığında tadında ve kalitesinde değişme olmuyor. İthal ettiğimiz balıklar da var. Bu balıklar da çok uzun zaman buzhanede durduktan sonra tüketiciye geliyor. Yani balığın buzhanede bekletilmesinde sakınca yok. Balıkçılar bunu fiyatları ve piyasayı dengelemek için yapıyor." diye konuştu.

BALIĞIN TÜKETİMDEKİ PALI YÜZDE 16

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Şennur Dabak, dünya nüfusunun ve dolayısıyla temel besin öğelerine olan gereksinimin artmasının gıda sektörünün de hızla büyümesini sağladığını söyledi. Balığın önemli bir hayvansal besin kaynağı olarak insan türünün temel besin maddelerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Şennur Dabak, "Balığın tüketimdeki payı yüzde 16 civarında. Balık için, genel olarak uygulanan besin hijyeni kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Bunlar satın alma, depolama, pişirme ve servis esnasındaki hijyen kurallarıdır. Satın almada besinlerin güvenilir yerlerden ve satın alma ilkelerine uygun olarak temin edilmesi, hem besin güvenliği hem de ekonomik yönden yarar sağlar" dedi.

SAKLAMA KOŞULLARI ÖNEMLİ

Dondurulmuş besin alırken eksi 18 derecede depolandığından emin olunması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Şennur Dabak, "Dondurulmuş besinlerin alışverişin sonunda ödeme yapmadan hemen önce alınması daha uygundur. Ambalajlı besinleri satın alırken mutlaka üretim tarihi, son kullanma tarihi ve üretim izni gibi bilgileri dikkatlice okumak gerekir. Balık alırken kendine has kokusunun olmasına, pullarının parlak, gözlerinin berrak ve hafif kabarık, solungaçlarının kapalı ve koyu kırmızı renkte olmasına dikkat edilmesi gerekir. Balıklar, enzimlerin ve mikroorganizmaların etkisiyle diğer ürünlere göre daha kolay bozulmaktadır. Yağlı balıklar daha da kolay bozulmaktadır. Balığın bozulduğu dış görünümüne göre anlaşılır. Balığın parlak rengi sarı-kahverengi bir renge dönüşür. Deride kaygan bir tabaka oluşmaktadır. Solungaçların rengi de önemli bir göstergedir" diyerek şöyle devam etti:

"En büyük risk, dondurulan besinlerin çözündürme işlemi sırasında masaüstü bekleme döneminin uzun olması, özellikle bakterilerin üremesine elverişli sıcaklık değerlerinin uzun süre yaşanmasına bağlı olarak aşırı bakteri yükü artımının ortaya çıkmasıdır. Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler ayrı raflarda, pişmiş yiyecekler üst raflarda ve üzeri kapalı şekilde depolanmalıdır. Dondurucularda saklama süreleri, balık türüne göre değişken olmakla birlikte ortalama 3-6 aydır. Eksi 25 derecelik dondurucularda ise bu süre yaklaşık yüzde 50 artar."





Ask Your Self: What would you sacrifice for what you believe..

Kendine şunu sor: İnandığın şey uğruna neyi feda ederdin..

Türkiye Halkı Web Sitesi Forumu
barışbalcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Yeni Konu Aç Cevap Yaz

Etiketler
farkı, fiyat, palamutta


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum Renkli Sosyal Medya
Forumrenkli Facebook Forumrenkli Twitter Forumrenkli RSS
Forum Renkli Desteklediklerimiz

Forum Renkli Yasal Uyarı!

Forum Renkli Türkiye'nin en renkli eğlence ve bilgi paylaşım platformudur. Hukuka, yasalara, telif ve kişilik haklarına bağlıdır. "5651 sayılı yasada" belirtilen "Yer Sağlayıcı" olarak hizmet sunmaktadır. İlgili yasaya göre site yönetiminin tüm içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebep ile sitemiz, uyarıları dikkate alarak yasa dışı paylaşımlar hakkında gerekli işlemleri yapmaktadır. Oluşabilecek yasal sorumluluklar "Üyelerimize" aittir.

Forum Renkli; Arkadaşlık, Dostluk, Eğlence, Paylaşım, Msn Nickleri, Msn Sözleri, Msn Avatarları, Ödüllü Yarışmalar, Msn Sözleri, Şiirler, Şarkılar, Moda, Sağlık, Tv, Dizi, Film, Komik, Komik Resimler, Komik Videolar, Haberler, Spor Haberleri ve Güncel Bilgi Paylaşımı gibi konuların kullanıcıları tarafından önceden onay almadan anında yayınlayabildikleri bir forumdur.

Copyright© 2011 - 2013, ForumRenkli.com® Tüm Hakları Saklıdır.


Forum Renkli Alexa Forum Renkli Sitemap



vBulletin® Version 3.8.7 ile güçlendirilmiştir.
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd
Inactive Reminders By Realdizayn

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557