Forum Renkli - Türkiye`nin En Renkli Eğlence ve Bilgi Paylaşım Platformu  



"Taklitler, Asıllarını yaşatırmış."
Go Back   Forum Renkli - Türkiye`nin En Renkli Eğlence ve Bilgi Paylaşım Platformu > Kadınca > Yemek Tarifleri
Ücretsiz Kayıt ol veya Üye Girişi yapın.
Yemek Tarifleri En güzel yemek tariflerini burada bulabilir ve paylaşabilirsiniz.

Forum Renkli - Türkiye'nin En Renkli Eğlence ve Paylaşım Platformuna Hoşgeldiniz.
Forum Renkli'ye Hoşgeldiniz. Forumumuza ücretsiz KAYIT olarak, forumumuzda bilgi alışverişi yapabilir ve aramıza katılıp samimi dostluklar kurabilirsiniz.

Forumumuzda bizimle birlikte paylaşıma katılmak için buradan üye olabilirsiniz.



veya Facebook üyeliğiniz ile sitemize kayıt olabilirsiniz.
Etiketli Üyeler Listesi

Yeni Konu Aç Cevap Yaz
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ağustos 2011, 04:59   #71 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Sivas yemekleri daha çok tahıl ürünlerine dayanmaktadır. Keş, peskutan, çökelik süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdir.

Yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğürcek aşı; kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hıngel gibi hamur işi yemekler yenir. Ayrıca Sivas kebabı da ünlüdür. Tandırda kül çöreği, fodla, patates veya peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş, yufka yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir.




Bulgurlu, Pazılı Soğuk Çorba

(Yaz Çorbası)

Malzemeler:
1 demet pazı
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 kg yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
2 diş sarımsak
4 su bardağı su (1 su bardağı su yoğurt için)

Hazırlanışı:
Pazıları yıkadıktan sonra ince ince doğrayınız. 1 su bardağı bulgur ,1 tatlı kaşığı tuz ve 3 su bardağı su ile pişirin. Soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta 1 kg yoğurdu çırpın, sarımsakları ezerek ilave edin,1su bardağı soğuk su ile sulandırdıktan sonra, soğumaya bırakılan pazı ve bulgur karışımını ekleyerek karıştırın soğuk olarak servis yapın.

Aşçının Notu: Sivas yöresinde yazın sıklıkla yapılan, yemek sofralarından eksik olmayan, yöresel soğuk çorbadır.




DİVRİĞİ PİLAVI

Malzemeler:
Yarım kilo kuşbaşı et,
4 su bardağı pirinç,
4 su bardağı su,
3 adet kuru soğan (ince doğranmış),
1 su bardağı nohut (haşlanmış),
yarım su bardağı kuru üzüm,
tuz,
karabiber,
yenibahar,
100 gram tereyağı,
arzuya göre kavrulmuş çam fıstığı veya badem katılabilir.

Yapılışı:
Pirinç önceden tuzlu sıcak suda bekletilir. Etler haşlanır. Tencerede yağ eritilir, soğanlar ilave edilip kavrulur. Baharatlar eklenir. Üzerine haşlanmış et, nohut, üzüm, pirinç ve su ilâve edilir. Hiç karıştırılmadan kaynatılır. Kaynayınca altı kısılıp pişmeye bırakılır. Piştikten sonra 20 dakika demlenir. Pirinçler alttaki malzemeye dokunulmadan karıştırılır ve servis tabağına ters çevrilir veya arzu edilirse pilav tamamen karıştırılarak servis yapılır.



HURMA TATLISI

Yarım paket margarin
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 fincan su,
3 su bardağı un
Yarım limon suyu
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1/4 limon suyu

Orta boy bir tencerede 125 gram margarini ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin, içine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu ekleyin. Tüm malzemeleri elinizle veya tahta kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir finn tepsisine hazırladığınız tatulan yan yana dizin. Orta dereceli fırında, tatlılar altın şansı renk alana dek 45 dakika pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine döküp, bir süre bekletin. Tatlı, şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.




HAMURLU MERCİMEK ÇORBASI

1 kase yeşil mercimek
Yarım paket erişte
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Yarım çorba kaşığı tereyağı

Bir kase yeşil mercimeği ayıklayıp, yıkadıktan sonra 10 su bardağı suyla haşlayın. Tuz ilave edin. îyice yumuşadıktan sonra içine erişteleri atın. Erişteler yumuşadığında tencereyi ocaktan alın. Bir tavaya tereyağını koyun. Bir adet kuru soğanı yemeklik doğrayın. Soğanlar pembeleşene dek karıştırarak yağda kavurun. İçine nane ve kırmızıbiber atın. Servis yapmadan önce hazırladığınız bu yağı çorbanın üzerine dökerek, sıcak servis yapın.




Tırhıt

MALZEMELER
1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı kavrulmuş erişte
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞ TARİFİ
Tencereye koyulan margarin eriyince ince kıyılmış soğanlar kavrulur, salça
ve kıyma eklenir. 6 su bardağı su ilave edilir. Kaynayınca bulgur katılır,
bulgur yumuşayınca eriştesi katılarak 10 dakika daha pişirilir (çorba
kıvamında). Üstüne kızdırılmış tereyağı ve kırmızı biber dökülerek servis
yapılır.




Helle Aşı

MALZEMELER
1 çay bardağı pirinç
Tepeleme 2 yemek kaşığı un
1 kase doğranmış Urfa peyniri
1 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞ TARİFİ
Pirinci yıkayın, bir tencereye koyup, bol suda haşlayın. Haşlarken üzerine
1 su bardağı suda ezilmiş unu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. Bozadan
daha cıvık kıvamda bir çorba olması gerekmektedir. Pirinçler iyice piştikten
sonra içine peynirleri katarak, 1-2 taşım daha kaynatıp, altını söndürün.
Çorbanın üzerine kırmızı biberli kızgın tereyağı dökerek servise sunun.





Sivas Kebabı (Sivas)

Yarım kg. koyun eti
tuz
soğan
kırmızı biber
karabiber
yarım kg. patlıcan
yeşil biber
domates

Koyun eti parçalanr, bunlar pirzola büyüklüğünde ayrılıp, tuz, soğan ve baharattan oluşan bir karışıma yatırılır. Bu etler bir ucu baston gibi eğik uzunca şişlere dizilir, alaca soyulup dilimlenmiş patlıcan, yeşilbiber ve domates de sırayla atrı şişe dizilir. Bu şişler bir tandırı andıran 1,5 metre derinlikte ve genişliğinde olan tuğlalardan örülmüş toprakla sıvanmış ocakta pişirilir. Ocağın üzeri açık olup asmak için bir tel vardır. Şişler ateş üzerinde dik asılarak pişirilir. İnce bulgur, salça soğan, biber, tuz ilavesiyle hazırlanan içle doldurulur.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Alt 08 Ağustos 2011, 04:59   #72 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Yörenin kirazı, balığı, karidesi, Tekirdağ köftesi, ayçiçeği, üzüm ve karpuzu, ayrıca Tekirdağ rakısı ve Şarköy şarapları meşhurdur.




TEKİRDAĞ KÖFTESİ

MALZEMELER
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 yumurta,
2-3 dilim kuru ekmek,
1 baş orta boy kuru soğan,
Tuz,
Karabiber,
Kimyon,
Nane.

HAZIRLANIŞI
Kıymaya rendelenmiş kuru soganı ve rendelenmiş emekleri ilave edelim. Yumurtayı da ilave ederek hamur gibi yoğuralım. Üzerine baharatları ve tuzu ekleyerek harç elimizi bırakana dek yoğuralım. Yuvarlak köfteler yapalım ve yağlı tavada kızartalım.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Alt 08 Ağustos 2011, 04:59   #73 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Tokat'ın yemek kültürü de oldukça zengin ve iştah açıcıdır. Tokat Kebabı, Etli Dolma, Bakla Dolması, Keşkek, Gendüme Çorbası, Bacaklı Çorba, Cevizli Çörek, Bezli Sucuk, Bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır. Özellikle dünyada sadece Tokat'ta üretilen Mahlep şarabının içimi ayrı bir zevktir.




SAÇ ÇÖKELEKLİSİ

MALZEMESİ:
2 su bardağı un,
1 su bardağı çökelek peyniri,
1 demet maydanoz,
tereyağı,
su,
tuz.

Un, su ve tuzla kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurup, ufak parçalara bölün ve 10dk. dinlendirip, 1 mm. kalınlığındaaçın. Açtığınız yufkaların arasına, ince kıyılmış maydanozla karıştırılmış peyniri koyup, kenarlarını bastırarak yarım ay biçiminde kapatın. Yağsız tavada veya saçta, orta hararette, her iki yüzünü de pembeleştirerek kızartın ve üzerine tereyağı sürün.




BAT

300 gram taze asma yaprağı
Yanm su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1'er adet soğan ve domates
1 çorba kaşığı salça
Kimyon, karabiber, pulbiber ve tuz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 adet limonun suyu
Yarımşar demet taze nane, maydanoz ve taze soğan
1 adet ince kıyılmış sivri biber
6-7 dal taze reyhan

Yıkanmış yeşil mercimeği haşlayın. Suyunu süzmeden soğumaya bırakın. Diğer tarafta bulguru bir kaba alın ve içine ince kıyılmış soğanı katıp sıcak su ile ıslaün. Suyunu çektikten sonra küp doğranmış domates, salça, kimyon, karabiber, pulbiber, tuz, nar ekşisi ve limon suyunu katıp karıştırın, ince kıyılmış taze nane, maydanoz, taze soğan, sivri biber ve taze reyhanı ilave edin. En son yeşil mercimeği suyuyla birlikte bulgurlu karışınım içine katın. Bütün malzemeyi karıştırın. Suyu az gelirse su ekleyin. Ağzı kapalı olarak buzdolabında 1 saat bekletin. Sıcak suda haşlanmış taze asma yapraklarının içine l'er çorba kaşığı koyup sararak yiyin.
Not:Batı haşlanmış beyaz lahana ile de yapabilirsiniz.




BAKLA SARMASI

500 gram taze asma yaprağı
Bir buçuk su bardağı kuru iç bakla
2 adet büyük boy soğan
Yarım su bardağı ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
7-8 dal taze reyhan
1 adet büyük boy domates
Yarım demet ince kıyılmış dereotu
600 gram koyun sırtı
Tuz
Üzerine:
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorbakaşıgı sıvıyağ
Yarım su bardağı su

İç baklayı derin bir kaseye alın. İçine küp doğranmış soğan, yıkanmış ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı, domates - biber salçası, ince kıyılmış taze reyhan, rendelenmiş domates ve dereotunu katıp iyice karıştırın. Sıcak suda haşlanmış taze asma yaprağının içine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup kare bohça şeklinde sarın. Taze asma yaprağı ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine 2-3 adet taze asma yaprağı yayın ve üzerine büyük kareler halinde kesilmiş eti yerleştirin. En üste de sarmaları dizin ve üstlerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Diğer tarafta bir tavada ince kıyılmış soğan ile salçayı, tereyağı ve sıvıyağda kavurun. Yarım su bardağı su ilave edip, 1-2 taşım kaynatın. Bu karışımı dolmanın üzerine boşaltın. Kısık ateşte 2 saat daha pişirdikten sonra sıcak servis yapın.




ERİKLİ YAVAN SARMA

500 gram taze asma yaprağı
1 şu bardağı ince bulgur
2 adet büyük boy soğan
7-8 dal ince kıyılmış taze reyhan^
1 çorba kaşığı salça
1'er tatlı kaşığı karabiber, pul biber, kimyon
Bir buçuk su bardağı kara erikkurusu
tuz
Üzerine:
1 adet soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı salça
Yarım su bardağı su

Yıkanmış ince bulguru derin bir kaseye alın. İçine ince kıyılmış soğan, taze reyhan, salça, karabiber, pulbiber, kimyon ve tuz ilave edip karıştırın. Sıcak suda haşlanmış taze asma yaprağının içine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup parmak kalınlığında sarın. Taze asma yaprağı ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine 3-4 adet taze asma yaprağı serip üzerine 1 sıra sarma, 1 sıra yıkanmış kuru erik olacak şekilde dizin. Sarma ve kuru erik bitene kadar işleme devam edin. Sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun. Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğanı 3 çorba kaşığı tereyağı, zeytinyağı ve salça ile birlikte kavurun. Suyu ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra sarmaların üzerine dökün. En üste, ısıya dayanıklı bir tabak kapatıp kısık ateşte yaklaşık bir buçuk saat pişirin.




Tokat Böreği

Malzemeler:
1 adet ekmek hamuru,
1 çay bardağı sıvıyağ,
yarım çay bardağı ılık su,
yeteri kadar kızartma yağı,
yeteri kadar reçel.

Hazırlanışı:
Hazır hamurun ortası açıldıktan sonra yağ konur. Yağı hamura yedirinceye kadar yoğrulur. Daha sonra su katılarak yumuşayıncaya kadar tekrar yoğrulur. Kayısı büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak haline getirilir. Hamurlar kızdırılmış bol yağda iyice kızartılır. Servise sunulurken yanında reçel ikram edilir.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Reklam Alanı
Alt 08 Ağustos 2011, 04:59   #74 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Pek çok yemeği yapılan hamsi, karalahana ve mısır ekmeği, hamsi kuşu, hamsi pilavı, hamsili kaygana, hamsi tava, lahana kavurması, hoşmerim, Akçaabat Köftesi, kıymalı ve peynirli Trabzon pidesi, Hamsiköy sütlacı yöre yemeklerindendir.





Etli Karalahana

1 kg kara lahana
2 adet iri kuru soğan
250 gr. kuşbaşı et
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı pirinç
tuz

Karalahana haşlanır, süzülür, ince doğranmış kuru soğan tereyağında pembeleştirilir, et eklenir, suyunu bırakıp çekince salça ve tuz katılır, en son yıkanmış pirinç ilave edilir, haşlanmış lahanın üzerine etli karışım dökülür, 15 dakika kadar pişrildikten sonra sıcak olarak servise sunulur.



Akçaabat Piyazı

1 su bardağı kelkit fasulyesi
3 yaprak marul
2 baş kuru soğan
1 kahve fincanı zeytinyaı
yarım limon
tuz

Kelkit kurufasülyesi bir gün önceden haşlanır, yıkanmış suyu süzülmüş maru çok ince kıyılır, servis tabağına yayılır, üzerine kuru fasulye konur, yarım daire şeklinde doğranmış kuru soğan yayılır, zeytinyağı ve limon gezdirilir, tuz serpilir.




Trabzonhurması Tatlısı

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
4 olgun trabzonhurması,
1/2 limonun suyu,
4 komposto kaşığı dolusu toz şekeri.

Yapımı: Olgun dört trabzonhurmasını zedelemeden ortadan ikiye bölmeli ve bir servis tabağına bu hurmaları kesik yerleri yukarı gelecek biçimde yanyana yerleştirmeli.
Toz şekeriyle limon suyunu şeker iyice eriyinceye kadar karıştırmalı. Sonra bu karışımı trabzonhurmalarının üzerlerine azar azar dökmeli ve tabağı buzdolabına kaldırıp en azından orada iki saat bekletmeli.




ŞANTİLİ TRABZON HURMASI

Kullanılacak malzeme (4 kişi İçin):
6 adet olgun trabzon hurması,
4 dilim ananas,
1 bardak krem şantiy,
1 fincan pudra şekeri,

Yapımı: Kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra trabzon hurmasının etli kısmını dilimlere doğramalı ve dört kâseye eşit miktarda koymalı. Her kâsedekinin üstüne 1/4 fincan pudra şekeri serptikten sonra dörde bölünmüş bir dilim ananas yerleştirmeli. Pastacı şırıngasıyla sıkılarak krem şantiyle süsler yapmalı. Bu işler tamamlandıktan sonra kâseleri buzdolabına kaldırmalı ve en az bir saat orada tutmadan servis yapmamalı.




Trabzon Peynirlisi

MALZEMELER
350 gr hamur
70 gr Trabzon peyniri

YAPILIŞ TARİFİ
Peynir bir gün önceden doğranır, rendeye vurulur ve bir miktar su karıştırılarak dinlenmeye bırakılır. Un, tuz ve maya karıştırılarak ekmek hamurundan daha gevşek hamur elde edilir. 350 gr.lık kesilerek şekillendirilir. Hamur tahta üzerinde dinlendirilir. Fırın 200 derece sıcaklığında hazırlanır. Yine ayrı bir tahta üzerinde kayık şeklinde hazırlanan hamur içine peynir konulur ve üzerine fırça ile su veya un bulamacı sürülerek fırına sürülür. Pişince içine tere yağı konularak servis yapılir.




Trabzon Kıymalısı

MALZEMELER
350 gr. Hamur,
200 gr. Orta yağlı kıyma,
bir miktar soğan,
maydanoz

YAPILIŞ TARİFİ
Yuvarlak şekilde (değermi) açılan hamur içine hazırlanan kıyma ve malzemesi konularak çiğ olarak fırında pişirilir. Pişirme anında kıyma birkaç kez karıştırılır. Arzuya göre yumurta ve az yağ konulabilir.




Kuymak (Mıhlama)

MALZEMELER
1 su bardagi misir unu
100 gr. Trabzon tereyagi
150 gr. Trabzon Imansiz peynir
1 su bardagi sicak su

YAPILIŞ TARİFİ
Tereyagini tencereye koyun. Yag eridikten sonra misir ununu dökerek, tereyagi ile kavurun. Un pembelestiginde, kaynamis sicak suyu ilave ederek suyla bir miktar pismesini saglayin. Katilasmaya baslayinca peyniri ilave ederek, 5 dakika peynir ile pismesini, hafif hafif tahta kasikla malzemenin birbirine karismasini saglayin. Peynir tuzlu ise tuz ilave etmeyin. Pistikten sonra servis yapin.




Mihlama

Malzemeler:
1,5 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
1,5 su bardagi rendelenmis dil peyniri
1 tatli kasigi tulum peyniri
1 tatli kasigi misir unu
1 tatli kasigi tereyagi
1 kahve fincani su
Yapilisi:
1) Misir ununu ½ tatli kasigi tereyaginda kavurun.
2) Dil peyniri, kasar peyniri ve tulum peynirini ekleyin. Hazirladiginiz karisima bir fincan su ilave edin ve kavurmaya devam edin. Kalan tereyagini bir tavada eritin.
3) Hazirladiginiz peynir karisimi macun haline geldikten sonra karisimi, tavada erittiginiz tereyaginin uzerine dokun. Sicak olarak servis yapin.
NOT: Mihlama sade kasar peynirindende olur ve misir yerine bugday ununda koyabilirsiniz un koymadiginiz zaman yumurta ile de olur.




TURŞU KAVURMASI

MALZEMELER
1kg fasulye turşusu
5 diş sarımsak
3 adet soğan
tuz
½ su bardağı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
Bir tencereye turşuları koyun ve üzerine bir litre su ilave edin. Hafif ateşte pişmeye bırakın. Turşular yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra bir süzgece dökün ve süzmesini bekleyin. Soğuyan tursu iki elle suyu iyice çıkıncaya kadar sıkılır. Ne kadar kuru olursa kavurma o kadar güzel olur. Soğanları ince kıyın, sarımsakları ezin ve bir tencereye yarım bardak sıvı yağ ile birlikte soğan ve sarımsakları ekleyin. Hepsini beraber kavurun. Soğanlar pembeleşince turşular eklenir ve ağır ateşte karıştırarak kavurun. Arzuya göre tuz ve pul biber eklenebilir.

Not: Bu bir Karadeniz özellikle Trabzon ve Rize yemeğidir.



Turşu Kavurması

MALZEMELER
Büyük yemek tabağı turşu (ozellikle fasulye kullanilir)
6 iri soğan,

YAPILIŞ TARİFİ
Turşular akşamdan tuzunun çıkması için suya koyulur. Sonra doğranır. Soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçte süzdürülmüş turşular ilave edilir. Kısık ateşte yarım saat pişirilir ve servis yapılır.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Alt 08 Ağustos 2011, 04:59   #75 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir. Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir. Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır.




ŞORBİK

MALZEME:
Nohut 1/2 su bardağı
Su 6 su bardağı
Soğan 4 adet
Süt 2 su bardağı
Katı yağ 5 çorba kaşığı
Tuz
Kemikli dana eti 500 gr.

YAPILIŞI:
Nohutu bir gece öncesinden (ya da 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın. Soğanları ince ince kıyın. Yağı tencerede eritin. Yağ kızınca etleri her yanı eşitçe renk alıncaya kadar kızartın. Kavrulmuş etlere soğanları ve nohutları katıp, 5 dakika daha kavurmayı sürdürün. Suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Köpüğünü alıp, tuzunu ayarlayın. Ateşi kısın, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen malzemeye sütü katıp, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Alt 08 Ağustos 2011, 05:00   #76 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır.





MUSKA BÖREĞİ

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
üzeri için; bir yumurta.
İçi için;
400 gram ıspanak
1 baş kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
pul biber
karabiber.

Yapılışı:
Una malzemeleri ekleyip iyice yoğurun. Cevizden biraz büyük bezeler yapın. Hamuru yarım saat dinlendirin. Ardından hamuru açın. (Yufka büyüklüğünde)
Yufkayı uzunlamasına üçe bölün. Ayrı bir yerde soğanı küçük küçük doğrayarak pembeleşinceye dek kavurun. Sonra yıkanmış küçük küçük doğranmış ıspanakları içine atın tencerenin kapağım kapatın. Kısık ateşte ıspanak söndükten sonra, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip 10 dakika kavurun. Şerit halindeki yufkaların başından dört parmak boşluk kalacak şekilde iç malzemeyi koyun.
Ve muska şeklinde katlayın. Tepsiye yerleştirdiğiniz muska böreklerinin üzerine yumurta sürüp 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin.



Yumuşak Peynirli Omlet

Malzemeler: 7 yumurta, 2 kaşık yağ, yarım bardak eritilmiş peynir, 1 tatlı kaşığı karabiber ve tuz.

Hazırlanışı: Büyük bir tencereye yumurtaları kıralım. Yağı koyup tencereyi kısık ateşin üzerine alalım. Yumurtalar yoğunlaşana kadar durmadan çırpalım. Peynir ve tuz ekleyerek çırpmaya devam edelim. İstediğimiz kıvama gelince ateşten indirip karabiber serperek servise sunalım.



Yumuşak Poğaça

MALZEMELER
1 paket yumuşatılmış margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Kibrit kutusu kadar yaş maya
Aldığı kadar un
Tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Tüm malzeme yoğurulup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
Küçük parçalar halinde alıp avuç içinde açın. İçine ne malzeme istiyorsanız
koyun ve ters çevirerek yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı
sürerek fırında çok kurutmadan pişirin




Bademli Yumuşak Kek

1 paket margarin
2 su bardağı ince çekilmiş badem
1 çay bardağı toz şeker
4 yumurta
1 çay bardağı un
2 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
Süslemek İçin;
2 çorba kaşığı pudra şekeri
2 çorba kaşığı ince dövülmüş badem
birkaç nane yaprağı

Fırını 170 dereceye ayarlayın. 1 paket margarini eritin 24*16 lık dikdörtgen fırın kabını yağlayıp un serpin. Yumurta sarılarını aklarından ayırın. Sarıları toz şekerle köpürene kadar çırpın. Aklarını da kar olana kadar çırpın. Yumurta sarılarını eritilmiş margarin, un, limon kabuğu rendesi, çekilmiş badem ve kabartma tozunu ilave edip çırpın. Yumurta aklarını ekleyin ve birbirlerine iyice yedirinceye kadar çırpmaya devam edin. Yağlanmış kalıba dökün, fırına verin. Yaklaşık 40 dakika pişirin. Süre sonunda fırını kapatıp keki çıkarın. Küçük kareler halinde kesin ve tekrara fırına verip soğumaya bırakın. Keklerin üzerine pudra şekeri ve badem serpip nane yaprağı ile süsleyerek servis yapın.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Alt 08 Ağustos 2011, 05:00   #77 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Murtuğa (kahvaltılık), cacık (kahvaltılık), ilitme, ekşili, senseger gibi yemek türleri ile ünlü Van otlu peyniri yöreye özgü yemeklerdir. Van peyniri (otlu peynir), içerisine mahalli otlar katılarak yapılan güzel kokulu ve son derece lezzetli bir peynirdir. Yaz sonuna doğru küplere basılarak toprağa gömülür, kış için saklanır. Ayrıca, Van gölünden çıkarılan Van balığı (inci kefali) mutlaka yenmelidir. Van balığı, Van gölünün sodalı suyuna uygun "inci kefali" diye adlandırılan, bol havyarlı bir balık türüdür. Az kılçıklı olan bu balık oldukça lezzetlidir.



Kurut Çorbası

MALZEMELER (8 kişilik)
200 gr. yağsız kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı haşlanmış nohut
2/3 çay bardağı haşlanmış yeşil mer<
1 çay bardağı su eriştesi yoksa makarna
7 - 8 su bardağı su veya et suyu
2 çorba kaşığı margarin ve tereyağı
1 çorba kaşığı un
5 - 6 dal maydanoz
1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Terbiyesi için:
1 kâseyoğurt
1 çorba kaşığı un
1 yumurta

HAZIRLANIŞI
Kıyma; tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ilâve edilerek yoğrulur. Fındık büyüklüğunde köfteler hazırlanır ve una bulanır. Küçük küçük doğranmış soğan, salçayla birlikte yağ ilâve edilmiş orta boy bir tencerede kavrulur. Ardından köfteler de eklenerek sote edilir.
İçine 7 su bardağı kaynar su, haşlanmış nohut, haşlanmış mercimek ve erişte ilâve edilerek 20 dakika pişirilir.
Hazırlanan çorbanın içine yoğurt, yumurta ve unun çırpılmasıyla elde edilen terbiye ilâve edilir. Tuzu ayarlanır.
1 çorba kaşığı tereyağı tavada eritilir. Kırmızıbiber ve nane eklenen yağ, çorbanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.




MURTAĞA Van'dan

MALZEMELER:

-1 küçük paket margarin (125 gr.)
-2 su bardağı un
-2 yumurta
-3- 4 çorba kaşığı bal

YAPILIŞI:

1- Yağ ile un hafif ateşte pembe renkte kavrulur.
2- Sıcakken içine çatalla çarpılmış yumurta dökülüp parçalamadan karıştırılır.
3- Tabağa alınıp üzerine bal gezdirilir.

Not: Murtağa, bal koymadan biraz tuz serperek kahvaltıda yenebilir.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Alt 08 Ağustos 2011, 05:00   #78 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

YALOVA KÖFTESİ

Malzemeler;
400 gr. koyun kıyması
3 adet yumurta
1 kalın dilim bayat ekmek
2 orta boy soğan
Yarım su bardağı kaşar
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi rendesi
4 çorba kaşığı sadeyağ veya margarin
½ bardak süt2 çorba kaşığı un
1 adet yeşil salata

YAPILIŞI
Uygun boyda bir kabın içine konulan kıyma, rendelenmiş soğan suyu, ekmek içi, tuz, karabiber, rendelenmiş Hindistan cevizi ve iki yumurtanın sarısı konularak iyice karıştırılır. Bu karışmış malzeme bir kere daha kıyma makinesinden çekilir. İri iri parçalara ayrılır. Yuvarlanır, ortası çukurlaştırılır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Kıymanın çukur kısmına hazırlamış olduğumuz krema doldurulur orta hararetli fırında yarım saatten fazla pişirilir. Üstünün kızarması makbuldür.

Kremanın yapılması:
Ufak tencereye yağ konulur, eritilir. Az un eklenir, bir dakika kadar kavrulur. Süt ilave edilerek koyulaşıncaya kadar telle karıştırılır ve ateşten indirilerek, yumurta, tuz, rendelenmiş kaşar peyniri eklenir. Çok ince kıyılmış yeşil salata konularak itina ile karıştırılır.




MİFLÖYLÜ YALOVA KEBABI

Malzemeler;
20 gr. Kaşar
150 gr. kemiksiz kuzu eti
1 adet orta boy domates
1 diş sarımsak
1 adet sivri biber
2 adet taze soğan
50 gr. soya sosu
2 adet defneyaprağı
60 gr. milföy hamuru
yeteri kadar tuz, kimyon, karabiber

YAPILIŞI
Kemiksiz kuzu eti jülyen doğranır. Teflon bir tavada yağsız sote edilir. Et suyu çekince tereyağı ilave edilir. Diğer malzemelerle ilave edilerek yavaş ateşte iyice demlendirilir. Milföy yuvarlak tabak biçiminde açılır, kıyısı kıvrılarak fırında pişirilir. Piştikten sonra servis tabağına alınarak sote yapılmış kebabımızı milföyün içine koyarak üzerine kaşar serpilip servis edilir.




YAPRAK PİDESİ

Malzemeler;
Yoğurt 1 su bardağı
Soğan 1 bağ
Su 1 su bardağı
Mısır Unu 2 su bardağı
Asma Yaprağı 20 adet
Ayçiçeği yağı 1 çorba kaşığı
Nane ½ bağ tuz

YAPILIŞI
Yoğurdu su ve tuz ile çırparak karıştırıp ayranı hazırlayın (ayranın ekşi olması tercih edilir) Yaprakları yıkayıp süzdürün. Naneyi ince ince kıyın. Taze soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın. Ayrana mısır ununu, tuzu, naneyi ve soğanı katıp karıştırarak bir harç hazırlayın. Bir tavayı ayçiçeği yağı ile yağlayın. Üzerine bir sıra yaprak dizin. Hazırladığınız harcı 2 cm. kalınlığı olacak biçimde altı iyice kızarıncaya kadar pişirin. Tavanın ağzına biraz daha geniş bir tabak kapatıp yaprak pidesini ters çevirin. Tavaya kaydırıp diğer yanına da kızartın. Ateşten alıp dilimleyerek servis yapın.




TERMAL TATLISI


Malzemeler;
Krep hamuru için;
15gr. un
1 ad. yumurta
3 gr. çiçek yağı
1 gr. tuz
1 gr. şeker
İçi ve Sosu için;
50 gr. elma marmeladı
5 gr. kavrulmuş nüverde
50 gr. vişne reçeli
5 gr. nişasta
50 gr. Su

YAPILIŞI
Bir çukur kaba un, süt, yumurta, çiçek yağı, tuz ve şeker ilave edilerek krema kıvamı alacak şekilde karıştırılır. Teflon tavada pişirilir. Hazırlanan krep soğutularak üzerine elma marmeladı sürülür. Kavrulmuş nüverde fıstıklar kırılıp krepe serpilir. Rulo şeklinde sarılır. Çapraz bir şekilde kesilerek, kesik kısımları üste gelecek şekilde servis tabağına yerleştirilir. Vişne reçeli su ve nişasta kaynatılarak kreplerin üzerine ilave edilerek servise sunulur.




TERMAL SARMA

Malzemeler;
120 gr. iki parçaya bölünmüş biftek
50 gr. margarin
100 gr. kuru soğan
30 gr. kültür mantarı
2 gr. karabiber
Yeteri kadar tuz

YAPILIŞI
Biftekler ince bir şekilde dövülür. Soğan ve mantar margarin ile sote edilir. Tuz ve karabiber ilave edilir. Dövülmüş bifteklere birer kaşık ilave edilerek sarılır. Kürdan ile tutturulur. Teflon tavada margarin ile kızartılır. Çukur bir kaba alınıp et kızarttığımız tavada sosu yapılır. Kızartılan bifteklerin üzerine ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Servis tabağına alınarak yanında patates kroket, tereyağında domates soslu spagetti ile servis edilir.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Reklam Alanı
Alt 08 Ağustos 2011, 05:00   #79 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Yöre mutfağı ağırlıklı olarak unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerinden oluşmaktadır. Su böreği, kabaklı börek, bazlama, cizleme, gözleme, kömeç ekmeği, pide türleri, tarhana çorbası, uğmaç çorbası, göce çorbası, malayı yöresel yemekler arasında sayabiliriz. Ereğli pidesi ve Osmanlı çileği, Çaycuma yoğurdu, Devrek çöreği ve simdi ile Zonguldak ormanlarında yetişen kuzu kestanesi yörenin adıyla özdeşleşmiş yiyecekleridir.



BEYAZ BAKLAVA

Malzemeler:
500 gram un,
500 gram süt,
6 kaşık nişasta,
2 yumurta,
750 gram şeker,
250 tereyağı.
Şerbet için:
3 bardak su,
750 toz şeker.

Yapılışı: Un, bir adet yumurta, süt ile baklava hamuru yapılır.
Ayrıca üç bardak süt, üç kaşık nişasta ve bir çay bardağı şeker ile koyu bir muhallebi pişirilir, soğuyunca iki yumurta akı ve bir adet sarısı ilave edilir.
Baklava hamurundan ince yufkalar açılır, arası yağlanır.
iki adet yufka şeritler halinde kesilir, birer kaşık muhallebi koyarak muska şeklinde sarılır, tepsi bu şekilde dizilir, üzeri yağlanır.
Fırında pişirilir, soğuk şerbet dökülür.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Alt 08 Ağustos 2011, 05:00   #80 (permalink)
Üye

Ahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi: 05 Ağustos 2011
Nerden: ¹6
(Mesajlar): 3.715
(Konular): 290
Renkli Para : 27685
Aldığı Beğeni: 14
Beğendikleri: 0
Ruh Halim: Kabadayi
Takım :
Standart

Yemek kültürü oldukça zengin olan Şanliurfa'da Ayran çorbasi, çagala aşi, pakla aşi, hitti bastirmasi, sarimsak aşi, isot çömlegi, erik tavasi, semsek, has (marul) dolmasi, mimbar, acir bastirmasi, masluka, lebeni, borani, duvakli pilav, etli köfte (çig köfte), haş haş kebabi, kemeli kebap, tike kebabi, tepsi kebabi, frenkli (domatesli) kebap, kemeli cacik, bostana, koruk salatasi, katmer, aşir aşi, paliza, şillik, haside, kuymak, zingil, paliza geleneksel yöresel yemekler arasinda sayilabilir.



Urfa Katmeri

MALZEMELER
1 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
5 Su Bardağı Un
Yeterince Su
Tuz
İçi İçin
1/2 Paket Margarin
3 Çorba Kaşığı Tahin

HAZIRLANIŞI
5 su bardağı unu genişce bir kaba alalım. Una bir tutam tuz ilave edelim. Ortasını havuz gibi açarak yavaş yavaş su ve sıvı yağ ilave edelim. Yumuşak bir hamur haline gelene dek yoğuralım. Hamuru 15-20 dakika kadar ılık bir yerde dinlendirelim.
Hazırladığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, eşit büyüklükte bezeler hazırlayalım. İlk bezeyi hafifçe unlanmış bir zeminde oklava ile mantı yufkası inceliğinde açalaım.
Tahin ve erittiğimiz margarini hazırladığımız yufkaların üzerine sürerek rulo yapalım. Bu ruloyu kendi etrafında döndürerek gül böreği yapar gibi saralım. Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayalım. Yufkaları, yağının donması için bir süre buzdolabında bekletelim.
Yufkanın açıkta kalan ucunu içe doğru döndürelim. Buzdolabından çıkardıktan sonra çok fazla inceltmeden açalım. Bütün rulolar bitene dek devam edelim. Katmeri saç veya teflon tavada pişirerek servis yapalım.




URFA POĞAÇASI

MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1 su bardağı un
Yeterince su
10 gr.maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 adet yumurta sarısı
Çörek otu

HARCI İÇİN MALZEMELER
150 gr kıyma
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 adet domates
2 adet sivribiber
4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI
Bir kapta unu, ılık suda ıslattığımız mayayı, tuzu, şekeri ve kulak memesi kıvamını tutturmak için yeterince suyu katıp, yoğuruyoruz. Daha sonra 15 dakika dinlenmesi için kenara alıyoruz. Dinlendikten sonra hamuru ceviz büyüklüğünde küçük parçalara bölerek, merdane yardımıyla yufka gibi açıyoruz..Harcını hazırlamak için; bir kaba kıymayı, ince kıyılmış domatesi, sivribiberi, tuzu ve pul biberi atarak karıştırıyoruz.Hazırladığımız harcı, açtığımız yufkaların iki ayrı kenarına ince şeritler halinde döşüyoruz. Üzerine rendelenmiş kaşarı serpiştiriyoruz. Paketleme stilinde katlayarak, ortada birleştiriyoruz. Üzerine yumurtanın srısını sürüp, çörek otu atarak, 180 derecedeki fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Daha sonra fırından çıkararak servis yapıyoruz.




PEYNİRLİ URFA HELVASI

Malzeme:
3 su bardağı un
200 gr tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su

200 gr tuzsuz urfa peyniri

Yapılışı:
Bir tencerede un ile yağ kavrulur. Pembeleşince şekerli su ilave edilip kısık ateşte suyu çektirilir. Helva topak haline getirilir. Peynir ufak kıyılır. Helva yaydırılıp peynir dökülür. Üstü tekrar helva ile kapatılıp, tencerenin kapağı kapatılır.




Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

Kullanılacak malzeme (5 kişilik):
1 kg koyun eti,
2 kg çiğ köftelik bulgur,
200 gr kırmızı biber,
2 baş kuru soğan,
4 demet maydanoz,
1 demet taze nane,
200 gr taze soğan,
yeteri kadar biber salçası, domates (veya güneşte yapılmış domates salçası),
karabiber,
baharat,
tuz
birkaç marul (veya kıvırcık salata) yaprağı.

Yapılışı:
Bulgurun kepeği eleyerek alınır ve bir tepsiye yayılır. Kuru soğanlar ince ince kıyılarak bir kaba konur. Kabuğu soyulan domates ezilir veya domates salçasına biraz su katılarak sulandırılır. Naneyle maydanoz yapraklan temizlenip yıkanır ve suları süzülünce ince ince kıyılır. Taze soğan ince ince doğranır. Hazırlık işleri sona erince hemen köftenin yapımına geçilir. Koyun budunun gülle karası denilen siyah etinden 1 kg alınır, tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir. Bu işlem yapılırken beyaz beyaz ayrılan sinirleri ayıklanır. Bu ayıklama işlemini beceremeyenler veya apartman katında oturdukları için komşularını rahatsız etmek istemeyenler, eti üç defa makineden geçirerek kıyma haline getirirler. Ancak makbul olanı dövülerek macun haline getirilmiş olanıdır. Et iyice dövülerek macun durumuna getirilince tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır. Bu işlem yapılırken kıyılmış kuru soğan, kırmızıbiber, baharat, karabiber, biber salçası azar azar katılarak iyice yedirilir. Bir süre azar azar elle su verilir ve bu da ete yedirilir. Artık sıra bulgurun yedirilmesine gelmiştir. Yoğurmaya yavaş yavaş devam edilirken temizlenmiş bulgurun katılmasına başlanır. Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur. Bulgur, etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar. Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su, ezilmiş domates veya sulandırılmış domates salçası katılır. Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır. Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze soğanla nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır. Birkaç defa daha karıştırılır. Sonra köfte, küçük lokmalar (sıkımlar) halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır. Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra bir sürahi ayranla birlikte sofraya götürülerek servis yapılır. Çiğ köfte, yapılır yapılmaz yenilmelidir, yoksa şişer ve nefaseti kaybolur. Genellikle, çiğ köfteyle birlikte içecek olarak ayran tercih edilir.





Haytayla (Şanlıurfa)

Kullanılacak Malzemeler
1 YEMEK KAŞIĞI BADEM
1 YEMEK KAŞIĞI ŞAM FISTIK
2 ÇAY KAŞIĞI VANİLYA
2 BARDAK TOZŞEKER
3,5 BARDAK SÜT
YARIM NAR
1/2 BARDAK BUĞDAY NİŞASTASI
1+1/4 SU BARDAĞI SU

Hazırlanma Şekli
NİŞASTAYI SUDA ERİTİN.SÜTÜ BİR BARDAK ŞEKERLE TENCEREDE ISITIN.NİŞASTALI KARIŞIMI KATIN.KAYNAMAK ÜZEREYKEN ALTINI KISIP TAHTA KAŞIKLA SÜREKLİ KARIŞTIRIN.5 DAKİKA PİŞİRİP VANİLYAYI EKLEYİN ATEŞTEN ALIN.30 CM. ÇAPINDA BİR CAM KABI SUYLA ISLATIN.KARIŞIMI İÇİNE DÖKÜN.MUHALLEBİNİN DERİNLİĞİ 1 CM. OLMALI.TATLIYI 6 SAAT KATILAŞMASI İÇİN DOLAPTA SOĞUTUN.3 ÇAY BARDAĞI SU KOYUN BİR BARDAK ŞEKERLE KARIŞTIP ERİTİN.İSTERSENİZ BİRAZ GÜL SUYU DAMLATABİLİRSİNİZ.BADEM VE FISTIĞI SICAK SUDA BEKLETİP KABUKLARINI SOYUN.ŞEKERLİ SUYA EKLEYİN.HAYTAYLA İYİCE SOĞUDUKTAN SONRA KESKİN BİR BIÇAĞI TATLIYA YAPIŞMAMASI İÇİN ŞEKERLİ SUYA DALDIRIP TATLIYI KÜPLER HALİNDE KARE KARE KESİN VE ŞEKERLİ SUYA EKLEYİN.EN SON NAR TANELERİNİ DE EKLEYİP SERVİS EDİN.




Borani

500 gr. pancar
1 orta boy kur soğan
200 gr. yağsız kıyma
100 gr. loğlaz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı margarin
Su

Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın. Haşlanan pancarları bir süzgüden geçirin. Suyu süzülen pancarları doğrayın. Eti yağla birlikte biraz kavurun. Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanları koyup biraz daha kavurun ve içine salçasını koyu karıştırın. Bir gün önceden ıslatılmış loğazları süzerek kavrulan karışımın içine atın. Üzerine 3 su bardaüğı su ilave edin ve loğazlar pişene kadar kaynatın. Loğazlar piştikten sonra doğranmış pancarı içine katın. 1 - 2 taşım kaynatın ve yemeği ocaktan alın.




Bamya Güveci

malzemeler:
1- yarım kg. bamya yaş-konserve-kuru olabilir.
2- 1 baş sarmısak
3- 3 baş kuru soğan
4- 1 kg domates
5- tuz-karabiber
6- 3-4 tane yeşil sivri biber
7- yarım kğ kuzu kuşbaşı
8- 3 kaşık domates salçası
9- sıvı yağ (1 çay bardağı)
10- 2 su bardağı su (su azaldıkça eklenecek, bamya yaş ise)

Bamya yaş ise fırında 3 saat tüm malzemler konularak doğranmış halde pişirilecek.
Bamya kuru ise önceden haşlanıp güvece yine aynı şekilde yerleştirilecek.
Bamya konserve ise haşlanmadan direk konulacak.
Bamya sapları kesilir, domatesler küp şeklinde doğranır, soğan ve sarmısak ayıklanıp doğranır.
yeşil biberler küp şeklinde doğranır. Sıvı yağ, salça, su, tuz, karabiber ayrı bir kapta karıştırılarak güvece konulan malzemelerin üstüne dökülür ve fırına verilir. Tadı mükemmel yanında da bir pirinç pilavı ve ayran harika bir tat deneyin.




Ahmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı
Yeni Konu Aç Cevap Yaz

Etiketler
türkiyenin, tÜrkİyenİn, yemekleri, yemeklerİ, İl, Özel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum Renkli Sosyal Medya
Forumrenkli Facebook Forumrenkli Twitter Forumrenkli RSS
Forum Renkli Desteklediklerimiz

Forum Renkli Yasal Uyarı!

Forum Renkli Türkiye'nin en renkli eğlence ve bilgi paylaşım platformudur. Hukuka, yasalara, telif ve kişilik haklarına bağlıdır. "5651 sayılı yasada" belirtilen "Yer Sağlayıcı" olarak hizmet sunmaktadır. İlgili yasaya göre site yönetiminin tüm içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebep ile sitemiz, uyarıları dikkate alarak yasa dışı paylaşımlar hakkında gerekli işlemleri yapmaktadır. Oluşabilecek yasal sorumluluklar "Üyelerimize" aittir.

Forum Renkli; Arkadaşlık, Dostluk, Eğlence, Paylaşım, Msn Nickleri, Msn Sözleri, Msn Avatarları, Ödüllü Yarışmalar, Msn Sözleri, Şiirler, Şarkılar, Moda, Sağlık, Tv, Dizi, Film, Komik, Komik Resimler, Komik Videolar, Haberler, Spor Haberleri ve Güncel Bilgi Paylaşımı gibi konuların kullanıcıları tarafından önceden onay almadan anında yayınlayabildikleri bir forumdur.

Copyright© 2011 - 2013, ForumRenkli.com® Tüm Hakları Saklıdır.


Forum Renkli Alexa Forum Renkli Sitemap



vBulletin® Version 3.8.7 ile güçlendirilmiştir.
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd
Inactive Reminders By Realdizayn

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1 ©2011, Crawlability, Inc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557